Šašlika dzimtene

15 May

 

Dienas paliek siltākas un debesis katru dienu priecē ar siltiem saules stariem. Daba atdzīvojas un garastāvoklis kļūst jautrāks un rodas vēlme doties pārgājienos, atpūsties pie dabas. Vai vismaz iziet ārā dārzā un uzcept šašliku. Domājot par gaļas cepšanu, aizdomājos – no kurienes diez nāk šašliks? Tik ļoti iecienīts un pašsaprotams ēdiens, ko ar prieku gatavojam Latvijā, taču kas ir šašlika dzimtene?

Šajā rakstā mēgināsim noskaidrot, no kurienes nāk šašliks un kā tas kļuvis par vienu no populārakajiem ēdieniem.

Šašliks – gardi un vienkārši

Šašliks (no Krimas tatāru: şışlıq; şış — ‘durklis, iesms’) ir uz iesma uz atklātas uguns vai uz oglēm cepti gaļas gabaliņi. Izmanto cūkas, aitas, liellopa vai vistas gaļu, bieži vien to iepriekš sagatavojot un marinējot etiķī, augļu sulās, vīnā, majonēzē ar sīpoliem, zaļumiem un garšvielām. Cep uz speciāla grila vai mangala, kuros tiek kurinātas ogles vai malka līdz oglēm, gaļu periodiski apgriežot. Pasniedz atsevišķi kā pamatēdienu vai ar piedevām.

Tas nu būtu skaidrs – zinām, kas ir šašliks un kā to gatavo. Kurš gan nezina, vai ne? Tagad tikai jānoskaidro, kurtas viss sācies.

Šašlika dzimtene

Daudzi cilvēki uzskata, ka šašliks ir tikai kaukāziešu izcelsmes ēdiens, taču tā nav taisnība. Saskaņā ar daudziem vēstures avotiem, senie cilvēki, kas iemācījās uzkurināt uguni, sāka cept gaļu, kas uzlikta uz koku stieņiem uz uguns, ko patiesībā var saukt arī par šašliku.

Krievijā šašliks bija populārs jau līdz 18. gadsimtam, un to sauca par “iesma” gaļu un grauzdēja uz iesma. Saskaņā ar vēstures avotiem krievu viduslaiku virtuves tradīcijās bija metode trušu, vistu, cūku utt. cepšanai uz iesma. Šāda veida gaļu galvenokārt pasniedza svētkos, kas notika turīgu cilvēku vietās, jo tās sagatavošanai bija nepieciešams daudz koksnes un laika.

Saskaņā ar vēstures avotiem mēs varam redzēt, ka daudzi cilvēki dažādos laika periodos šašliku sauca atšķirīgi. Tas joprojām ir taisnība daudzo paražu un ieradumu dēļ dažādās kultūrās. Piemēram, Armēnijā šašliku sauc par “horovātiem”, Azerbaidžānas šašliku ar nosaukumu “kebabs”; “Šašliks” ir turku šašliks.

Gaļas Piegāde Jums

Visgardākais šašliks tomēr ir tas, kas nāk no kvalitatīva un pārbaudīta avota. Uzņēmums Gaļas Piegāde Jums ir kvalitatīvas gaļas tirgotājs, kas pārdod gardu un izcilu gaļu – arī šašlikiem. Šī ir lieliska izvēle brīvdienu piknikiem vai grillēšanas sezonas atklāšanai.

Lai garda vasara!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: